HACCP dla gastronomii
Cel szkolenia:
zapoznanie z zasadami GHP GMP i systemem HACCP w zakładach gastronomicznych i przemyśle spożywczym - zakres wiedzy wymagany prawnie przez sanepid
Wymagania:
ukończone 18 lat, wykształcenie co najmniej podstawowe/gimnazjalne
Program kursu:
Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej oraz Dobrej Praktyki Produkcyjnej
- otoczenie i infrastruktura zakładu
- maszyny i urządzenia
- procesy mycia i dezynfekcji
- zaopatrzenie w wodę
- kontrola odpadów
- zabezpieczenie przed szkodnikami
- szkolenie personelu
- higiena personelu
- prowadzenie zapisów
System HACCP jako narządzie zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności zidentyfikowanie zakresu stosowania systemu HACCP
- utworzenie zespołu HACCP
- opis produktu
- opracowanie schematu technologicznego
- weryfikacja schematu procesu technologicznego na linii technologicznej
- lista ewentualnych zagrożeń
- określenie punktów krytycznych
- określenie celów i granic tolerancji dla każdego punktu krytycznego
- opracowanie systemu monitorowania
- ustalenie procedury weryfikacji
- prowadzenie dokumentacji i zapisów
Uzyskane uprawnienia:
Kurs kończy się egzaminem wewnętrznym i wydaniem stosownego zaświadczenia o ukończeniu kursu zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 marca 2019 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U.poz. 652) wraz z suplementem
Czas trwania:
Kurs podstawowy 8h
Kurs rozszerzony 16h
Masz pytania? Napisz do nas
Wyszukiwarka
Cenimy czas naszych Klientów, dlatego zapewniamy im szybką i fachową pomoc znakomicie przygotowanych ekspertów. Z naszych doświadczeń korzystają zarówno osoby prywatne, jak i firmy.
Nowości w ofercie ZDZ
- DDD - kurs podstawowy