Zakład Doskonalenia Zawodowego w Lublinie
tel. 81 532 70 21,
tel./faks 81 532 65 19
Znajdujesz się tutaj: ZDZ w Lublinie / Szkolenia / / GASTRONOMICZNE, HACCP / Piekarz

Piekarz

Cel szkolenia:
Nabycie wiedzy teoretycznej i praktycznych umiejętności do wykonywania zawodu piekarza

Wymagania:
Ukończone 18 lat, wykształcenie co najmniej podstawowe/gimnazjalne, badania lekarskie -książeczka do celów sanitarno-epidemiologicznych

Program kursu:

  • wstępne wiadomości o piekarstwie, klasyfikacja wyrobów
  • surowce piekarskie podstawowe i uzupełniające
  • przyjmowanie, magazynowanie i przygotowanie surowców do produkcji
  • wytwarzanie ciast pszennych, żytnich i mieszanych
  • dzielenie, formowanie, wzrost i wypiek pieczywa
  • operacje technologiczne po wypieku i ekspedycja pieczywa
  • urządzenia rozrostowe i piece piekarskie
  • maszyny i urządzenie do obróbki ciasta
  • zasady bhp przy produkcji piekarskiej
  • zajęcia praktyczne

Uzyskane uprawnienia:
Kurs kończy się egzaminem wewnętrznym i wydaniem stosownego zaświadczenia o ukończeniu kursu zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. z 2014 poz. 622) wraz z suplementem

Czas trwania:

150-200h. (200h. w przypadku przystępowania do egzaminu przed komisją egzaminacyjną Izby Rzemieślniczej)

Masz pytania? Napisz do nas

token
Powrót

szukaj szkolenia

© ZDZ w Lublinie - 2015. Projekt i wykonanie - Freeline.
Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »
zamknij